تفسیر گویانجلسات تفسیرحجت الاسلام رفیعی

تفسیر حجت الاسلام و المسلمین دکتر رفیعی

تفسیر آیه 56 و57 سوره عنکبوت - حجت السلام و المسلمین دکتر رفیعی (جلسه پنجم)

تفسیر آیه 56 و 57 سوره عنکبوت
«يَا عِبَادِىَ الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّ أَرْضِى وَاسِعَةٌ فَإِيَّاىَ فَاعْبُدُونِ كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ»
ترجمه
اى بندگانِ با ایمانِ من! همانا زمین من وسیع است، پس تنها مرا بپرستید. هر نفسى، چشنده ى مرگ است؛ سپس به سوى ما باز گردانده مى شوید.
نکته ها
اسلام هجرت را براى گروهى از مردم واجب كرده است. كسانى كه در مناطق كفر و طاغوت زده زندگى مى كنند و گرفتار ستم و خفقانند و رشد و نجات خود را در هجرت مى یابند باید هجرت كنند؛ لیكن در برابر این وظیفه، وسوسه هایى از درون و بیرون به انسان القا مى شود كه در آیات بعد پاسخ این وسوسه ها داده شده است از جمله: * خطر مرگ. انسان مى گوید: اگر هجرت كنم، ممكن است مرگ به سراغم بیاید. آیه ى بعد مى گوید: هر كجا باشید مرگ را مى چشید. * دل كندن از مسكن؛ كه براى انسان سخت است و وسوسه مى شود كه هجرت نكند، آیه 58 پاسخ مى دهد كه به جاى مسكن دنیا به هجرت كنندگان، غرفه هاى بهشتى پاداش مى دهیم. * سختى هاى هجرت؛ كه گاهى مانع هجرت اهل ایمان است. در آیه ى 59 مى فرماید: این وسوسه را باید با صبر و توكّل بر خداوند از بین برد. * تأمین معاش. كسى كه به فكر هجرت است، ممكن است بگوید: هجرت، مرا از درآمد و روزى محروم مى كند. در آیه 60 پاسخ مى دهد: روزى دهنده خداست وحتّى به موجوداتى كه قدرت حمل روزى خود را ندارند روزى مى دهد، چه رسد به مهاجرانى كه اهل كار و تلاشند. هجرت، زمینه ى پیدایش اخلاص است. كسانى كه هجرت نمى كنند و خود را وابسته به فرد، حزب، منطقه، قبیله، امكانات و توقّعات این و آن مى دانند، خواه ناخواه مسائل منطقه اى، نژادى، قبیله اى، تنگ نظرى هاى برخاسته از حسادت ها و رقابت هاى منفى خودى ها و بیگانگان، انسان را از اخلاص خارج مى كند، و هجرت به مناطقى كه مسائل فوق در آن نیست، بهترین زمینه براى پیدایش اخلاص است. امام باقرعلیه السلام ذیل این آیه فرمودند: از حاكم فاسق پیروى نكنید و اگر ترسیدید كه آنان سبب فتنه و انحراف در دین شما شوند، هجرت كنید. «لاتطیعوا اهل الفسق من الملوك فان خفتموهم اَن یفتنكم عن دینكم فانّ ارضى واسعة»(155) 155) تفسیر نورالثقلین.
پيام ها
1- سختى ها و تلخى هاى هجرت را با نداى محبّت آمیز الهى تحمّل كنیم كه خداوند به این مؤمنان، عنایت خاص دارد. «یا عبادى»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا