استاد حاج ابوالقاسمتفسیر گویانجلسات تفسیر

تفسیر قرآن کریم – استاد حاج ابوالقاسم| جز بیست و هفتم

تفسیر آیه 25 سوره حدید

تفسیر آیه 25 سوره حدید
«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِىٌّ عَزِيزٌ»
ترجمه
همانا ما پیامبرانمان را با معجزات و دلایل آشكار فرستادیم و همراه آنان كتاب (آسمانى) و وسیله سنجش فرو فرستادیم تا مردم به دادگرى برخیزند و آهن را كه در آن نیرویى شدید است و منافعى براى مردم دارد فرو آوردیم (تا از آن بهره گیرند) و تا خداوند معلوم دارد چه كسى او و پیامبرانش را به نادیده و در نهان یارى مى كند. همانا خداوند، قوى و شكست ناپذیر است.
نکته ها
مراد از «البیّنات»، معجزاتِ روشنگر است كه حجّت را بر مردم تمام مى كند و مراد از «الكتاب»، وحى آسمانى است كه باید مكتوب شود و كتاب گردد. مراد از «میزان»، یا همین ترازوى مورد استفاده در داد و ستدهاست كه نماد قسط و عدالت است و یا قوانین شریعت كه معیار سنجش حق از باطل است و یا عقلِ بشر، كه میزان شناخت نیك از بد است.(91) مراد از انزال آهن در «أنزلنا الحدید»، شبیه انزال چهارپایان در «أنزل لكم من الانعام ثمانیة أزواج»(92) مى باشد. زیرا بر اساس آیه ى «و ان من شى ء الاّ عندنا خزائنه و ما ننزّله الاّ بقدر معلوم»(93) منشأ وجودى هر چیز نزد خداوند است و او هر موجودى را پس از تعیین حدود وجودیش، به این عالم مى آورد، كه این خود نوعى نزول است.(94) مراد از «ینصره… بالغیب» آن است كه خداى نادیده و رسولان او را بى آنكه دیده باشند یارى كنند و روشن است كه مراد از یارى خدا، یارى دین اوست كه توسط رسولان به مردم ابلاغ شده است. بهره گیرى از آهن، بارها در قرآن مطرح شده است. ذوالقرنین براى ساختن سد معروف خود، از مردم، آهن تقاضا كرد. نرم شدن آهن در دست حضرت داود، یكى از نعمت هاى ویژه خداوند به اوست، «النّا له الحدید»(95) در این آیه نیز براى آهن كلمه منافع به كار رفته است، در قیامت نیز برخى ابزار عذاب مجرمان از آهن است. «و لهم مقامع من حدید»(96) 91) تفسیر المیزان. 92) زمر، 6. 93) حجر، 21. 94) تفسیر المیزان. 95) سبأ، 10. 96) حج، 22.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا