تفسیر گویانجلسات تفسیرمقام معظم رهبری
تفسیر مقام معظم رهبری
تفسیر مقام معظم رهبری آیه 157 سوره اعراف «رحمت پیامبر»
تفسیر آیه 157 سوره اعراف
«أَلَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِىَّ الْأُمِّىَّ الَّذِى يَجِدُونَهُ مَكْتُوباً عِندَهُمْ فِى التَّوْرَيةِ وَالْإِنجِيلِ يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ وَ يُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَتِ وَ يُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَئِثَ وَ يَضَعُ عَنْهُمْ إِصْرَهُمْ وَ الْأَغْلَلَ الَّتِى كَانَتْ عَلَيْهِمْ فَالَّذِينَ ءَامَنُواْ بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَنَصَرُوهُ وَاتَّبَعُواْ النُّورَ الَّذِى أُنزِلَ مَعَهُ أُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»
(رحمت الهى، شامل كسانى است كه علاوه بر ایمان، زكات وتقوا،) از رسول و پیامبر درس نخوانده اى پیروى مى كنند كه (نام و نشانه هاى او را) نزد خویش در تورات و انجیل نوشته مى یابند. (پیامبرى كه) آنان را به نیكى فرمان مى دهد و از زشتى باز مى دارد و آنچه را پاكیزه و پسندیده است برایشان حلال مى كند و پلیدى ها را بر ایشان حرام مى كند و از آنان بار گران (تكالیف سخت) و بندهایى را كه بر آنان بوده برمى دارد (وآزادشان مى كند). پس آنان كه به او ایمان آورده و او را گرامى داشته و یارى كنند و از (قرآن) نورى كه همراه او نازل شده است پیروى كنند، آنان همان رستگارانند.
نکته ها
كلمه ى «اُمّى»، منسوب به «اُمّ»، به معناى مادر، به كسى گفته مى شود كه درس نخوانده باشد، مثل كسى كه از مادر متولّد شده است. بعضى گفته اند: اُمّى، یعنى برخاسته از امّت و توده ى مردم، نه اَشراف. برخى هم آن را منسوب به «اُمّ القُرى» دانسته اند كه نام مكّه است، پس اُمّى یعنى مكّى. پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله امّى و درس نخوانده بود، «الرّسول النّبىّ الاُمّى» چنانكه در آیه 48 سوره ى عنكبوت نیز مى خوانیم: «و ما كنت تتلوا من قبله من كتاب و لاتخطّه بیمینك» تو هرگز پیش از این كتابى نمى خواندى و با دست خود نمى نوشتى. البتّه آن حضرت توانایى نوشتن و خواندن هر دو را داشت. در تمام مكّه در عصر بعثت، 17 مرد و یك زن با سواد بیشتر وجود نداشت و اگر پیامبر صلى الله علیه وآله حتّى كلمه اى از یك نفر آموخته بود، نمى توانست خود را در میان مردم، امّى بنامد.